równość do rozwiązania graficznego
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 20:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 9 razy
równość do rozwiązania graficznego
Znajdz zbiór \(\displaystyle{ X}\) złożony z tych wszystkich liczb zespolonych \(\displaystyle{ z}\) dla których zachodzi równość \(\displaystyle{ \vec{z} *z*|z|+|z ^{3}-i|=1}\) Poprzez \(\displaystyle{ \vec{z}}\) oznaczyłam sprzężenie liczby \(\displaystyle{ z}\). Jak narysować \(\displaystyle{ X}\) na płaszczyźnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
równość do rozwiązania graficznego
\(\displaystyle{ z \overline z = |z|^2\\
z \overline z |z| + |z^3-i| = 1\\
|z|^3 + |z^3-i| = 1\\
|z^3| + |z^3-i| = 1\\}\)
Dalej nie mam pomysłu.
z \overline z |z| + |z^3-i| = 1\\
|z|^3 + |z^3-i| = 1\\
|z^3| + |z^3-i| = 1\\}\)
Dalej nie mam pomysłu.