Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chotomów
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
siemka. Tak jak w temacie.
\(\displaystyle{ w(z)=z^{4}+6z^{2}+25}\)
spróbowałem to sam zrobić, ale mi źle wyszło (\(\displaystyle{ 2z^{2}+8-2z-2z \sqrt{7}}\))
\(\displaystyle{ w(z)=z^{4}+6z^{2}+25}\)
spróbowałem to sam zrobić, ale mi źle wyszło (\(\displaystyle{ 2z^{2}+8-2z-2z \sqrt{7}}\))
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, o 18:24 przez karlkar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chotomów
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
to ja może napisze do czego doszedłem ^^
\(\displaystyle{ t^{2}+6t+25=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt(\Delta)=8}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=-7}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=1}\)
\(\displaystyle{ (z-1)(z+1)(z-\sqrt{7})(z+\sqrt{7})=0}\)
\(\displaystyle{ 2z^{2}+8-2z-2z\sqrt{7}}\)
gdzie popełniłem błąd?
\(\displaystyle{ t^{2}+6t+25=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-64}\)
\(\displaystyle{ \sqrt(\Delta)=8}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=-7}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=1}\)
\(\displaystyle{ (z-1)(z+1)(z-\sqrt{7})(z+\sqrt{7})=0}\)
\(\displaystyle{ 2z^{2}+8-2z-2z\sqrt{7}}\)
gdzie popełniłem błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
Ten wielomian nie ma pierwiastków, nie ma postaci iloczynowej. Jesteś pewien że można liczyć pierwiastek z liczby ujemnej ? !!
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
delta nam nic nie da trzba recznie rozlozyc:
\(\displaystyle{ W(x)=z^2(z^2+6+ \frac{25}{z^2})}\)
chyba inaczej sie nie da
Podstawowe twierdzenie algebry- Każdy wielomian jest iloczynem czynników stopnia co najwyżej drugiego.
delta nic nie rozlozymy
edit1 przepraszam nie zauwazylem ze to dzial liczby zespolone, nie zna,m tego dzialu:(
\(\displaystyle{ W(x)=z^2(z^2+6+ \frac{25}{z^2})}\)
chyba inaczej sie nie da
Podstawowe twierdzenie algebry- Każdy wielomian jest iloczynem czynników stopnia co najwyżej drugiego.
delta nic nie rozlozymy
edit1 przepraszam nie zauwazylem ze to dzial liczby zespolone, nie zna,m tego dzialu:(
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, o 18:01 przez arpa007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chotomów
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
Do Enzo89:
na liczbach zespolonych można:
Moge prosić o rozwiązanie tego w zbiorze liczb zespolonych? Kroczek po kroku?
na liczbach zespolonych można:
Rozwiązywanie równań w zbiorze liczb zespolonych
Zasadnicze twierdzenie algebry
W zbiorze liczb zespolonych każdy wielomian stopnia n posiada dokładnie n pierwiastków (licząc z krotnościami pierwiastków) i rozkłada się na iloczyn wielomianów stopnia pierwszego.
W zbiorze liczb rzeczywistych mogliśmy rozłożyć wielomian na czynniki stopnia pierwszego i na nierozkładalne czynniki stopnia drugiego. Stąd też wynika, że w zbiorze liczb rzeczywistych wiemy tylko, że pierwiastków jest conajwyżej n. Wnioskiem z zasadniczego twierdzenia algebry jest fakt, że w zbiorze liczb zespolonych nie ma nierozkładalnych wielomianów stopnia drugiego. I rzeczywiście: gdy wyróżnik jest większy lub równy 0, to nic się nie zmienia, natomiast gdy wyróżnik jest mniejszy od zera, to istnieją dwa różne pierwiastki.
Postępujemy w następujący sposób: Liczymy wyróżnik i jeżeli jest on mniejszy od zera, to liczymy pierwiastki z wyróżnika - wystarczy wybrać jeden z nich - i podstawiamy do wzoru na pierwiastki wielomianu.
Moge prosić o rozwiązanie tego w zbiorze liczb zespolonych? Kroczek po kroku?
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
No to chyba można najpierw zastosować to podstawienie:
\(\displaystyle{ t = z^2 \\
t^2 + 6t + 25 = w(t) \\
\Delta - 64 \\
\sqrt{\Delta} = 8i \\
t = \frac{-6 8i}{2} = -3 4i \\
w(t) = (t + 3 - 4i)(t + 3 + 4i)}\)
Wracamy do z:
\(\displaystyle{ w(z) = (z^2 + 3 - 4i)(z^2 + 3 + 4i)}\)
I tu zachęcam do zajrzenia do kompendium do artykułu o liczeniu pierwiastków z liczb zespolonych, żeby dokonać dalszego rozkładu.
\(\displaystyle{ t = z^2 \\
t^2 + 6t + 25 = w(t) \\
\Delta - 64 \\
\sqrt{\Delta} = 8i \\
t = \frac{-6 8i}{2} = -3 4i \\
w(t) = (t + 3 - 4i)(t + 3 + 4i)}\)
Wracamy do z:
\(\displaystyle{ w(z) = (z^2 + 3 - 4i)(z^2 + 3 + 4i)}\)
I tu zachęcam do zajrzenia do kompendium do artykułu o liczeniu pierwiastków z liczb zespolonych, żeby dokonać dalszego rozkładu.
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
\(\displaystyle{ z^4+6z^2+25=(z^2+3)^2+16=(z^2+3)^2-(4i)^2=(z^2+3-4i)(z^2+3+4i)}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
to ja jeszcze inny 'myk' zaprezentuję
\(\displaystyle{ w(z)=z^{4}+6z^{2}+25}\)
\(\displaystyle{ (z^2+az+b)(z^2-az+b)=z^4+(2b-a^2)z^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b-a^2=6 \\ b^2=25 \end{cases} \\
\begin{cases} b=5 \\ a \in \{-2,2\} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z^{4}+6z^{2}+25=(z^2+2z+5)(z^2-2z+5)}\)
\(\displaystyle{ w(z)=z^{4}+6z^{2}+25}\)
\(\displaystyle{ (z^2+az+b)(z^2-az+b)=z^4+(2b-a^2)z^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b-a^2=6 \\ b^2=25 \end{cases} \\
\begin{cases} b=5 \\ a \in \{-2,2\} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z^{4}+6z^{2}+25=(z^2+2z+5)(z^2-2z+5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chotomów
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
czyli teraz muszę obliczyć pierwiastek liczby \(\displaystyle{ z^{2}=-3+4j}\) i \(\displaystyle{ z^{2}=-3-4j}\) czy tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
Tak, a następnie korzystasz ze wzoru a^2-b^2=(a-b)(a+b).
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chotomów
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
no to mamy:
\(\displaystyle{ z=\sqrt{-3+4j}}\)
\(\displaystyle{ z=(x+jy)^{2}=\sqrt{-3+4j}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2xjy-y^{2}=\sqrt{-3+4j}}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+2xjy-y^{2})^{2}=-3+4j}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2}y^{2}+y^{4} + 4x^{3}jy-2x^{2}y^{2}-4xjy^{3}=-3+4j}\)
\(\displaystyle{ Re(z)=-3}\) i \(\displaystyle{ Im(z)=4}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2}y^{2}+y^{4}-2x^{2}y^{2}=-3}\)
i
\(\displaystyle{ 4x^{3}y-4xy^{3}=4}\)
i po rozwiązaniu tego ukłądu mam wynik?
\(\displaystyle{ z=\sqrt{-3+4j}}\)
\(\displaystyle{ z=(x+jy)^{2}=\sqrt{-3+4j}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2xjy-y^{2}=\sqrt{-3+4j}}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+2xjy-y^{2})^{2}=-3+4j}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2}y^{2}+y^{4} + 4x^{3}jy-2x^{2}y^{2}-4xjy^{3}=-3+4j}\)
\(\displaystyle{ Re(z)=-3}\) i \(\displaystyle{ Im(z)=4}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-4x^{2}y^{2}+y^{4}-2x^{2}y^{2}=-3}\)
i
\(\displaystyle{ 4x^{3}y-4xy^{3}=4}\)
i po rozwiązaniu tego ukłądu mam wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Rozłożyć wielomian na czynniki nierozkładalne
Oj namieszałeś.
\(\displaystyle{ -3+4i=1+4i-4=(1+2i)^2\\
-3-4i=(1-2i)^2\\
w(z)=(z-1-2i)(z+1+2i)(z-1+2i)(z+1-2i)}\)
\(\displaystyle{ -3+4i=1+4i-4=(1+2i)^2\\
-3-4i=(1-2i)^2\\
w(z)=(z-1-2i)(z+1+2i)(z-1+2i)(z+1-2i)}\)