\(\displaystyle{ 1+\left(\cos\alpha+i\sin\alpha\right)+\left(\cos\alpha+i\sin\alpha\right)^{2}+...+\left(\cos\alpha+\sin\alpha\right)^{n}}\)
Jeśli pomyliłem kategorie to sorka, ale nie wiedziałem gdzie to wrzucic, proszę o komentarz do ewentualnego rozwiązania pozdr.Znajdź postać algebraiczną...
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 32 razy
Znajdź postać algebraiczną...
Znajdź postać algebraiczną \(\displaystyle{ \left(a+ib\right)}\) liczby zespolonej:
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 6 razy
Znajdź postać algebraiczną...
udało mi sie wyprodukować do tego momentu a w dodatku nie jestem pewny czy to jest dobrze:
\(\displaystyle{ S= \frac{1}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ q = (cos \theta + isin \theta)}\)
ale niestety nie wiem co dalej .... Suma wyszła mi:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{1-(cos \theta + isin \theta)}}\)
ale również cieszył bym sie gdyby ktoś pomógł
\(\displaystyle{ S= \frac{1}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ q = (cos \theta + isin \theta)}\)
ale niestety nie wiem co dalej .... Suma wyszła mi:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{1-(cos \theta + isin \theta)}}\)
ale również cieszył bym sie gdyby ktoś pomógł
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Znajdź postać algebraiczną...
stosujesz juz wzor na sume nieskonczonego szeregu geometrycznego, to musi byc spelniony warunek \(\displaystyle{ |q|}\)Hac_mi; pisze:udało mi sie wyprodukować do tego momentu a w dodatku nie jestem pewny czy to jest dobrze:
\(\displaystyle{ S= \frac{1}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ q = (cos \theta + isin \theta)}\)
ale niestety nie wiem co dalej .... Suma wyszła mi:
\(\displaystyle{ S = \frac{1}{1-(cos \theta + isin \theta)}}\)
ale również cieszył bym sie gdyby ktoś pomógł
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Znajdź postać algebraiczną...
No to mozna sprobowac inaczej, tj:
\(\displaystyle{ \alpha=x\\
1+\cos x+i\sin x+\cos 2x+i\sin 2x+...+\cos nx+i\sin nx=
\cos 0+i\sin 0+\cos x+i\sin x+\cos 2x+i\sin 2x+...+\cos nx+i\sin nx=
(\cos 0+\cos x+\cos 2x+...+\cos nx)+i(\sin 0+\sin x+\sin 2x+\sin 3x+...+\sin nx)}\)
A na te sumy sinusow gdzies jakies wzory byly, to moze ktos obczaic POZDRO
\(\displaystyle{ \alpha=x\\
1+\cos x+i\sin x+\cos 2x+i\sin 2x+...+\cos nx+i\sin nx=
\cos 0+i\sin 0+\cos x+i\sin x+\cos 2x+i\sin 2x+...+\cos nx+i\sin nx=
(\cos 0+\cos x+\cos 2x+...+\cos nx)+i(\sin 0+\sin x+\sin 2x+\sin 3x+...+\sin nx)}\)
A na te sumy sinusow gdzies jakies wzory byly, to moze ktos obczaic POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znajdź postać algebraiczną...
soku - te wzory na sumy sinusów i cosinusów biorą się właśnie z rozwiązania tego zadania, więc używanie ich do tego by to zadanie rozwiązać to coś jak wąż połykający własny ogon.
A rozwiązanie może wyglądać na przykład tak:
\(\displaystyle{ S=\frac{1- (\cos + i \sin )^{n+1}}{1-(\cos + i \sin )} = \\ =
\frac{(1- \cos (n+1)\alpha - i \sin (n+1)\alpha)(1-\cos + i \sin )}{(1-\cos - i \sin )(1-\cos + i \sin )}}\)
I teraz wystarczy wymnożyć wszystko w liczniku i przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) a następnie podzielić przez mianownik, czyli przez rzeczywistą liczbę \(\displaystyle{ (1-\cos )^2 + \sin^2 }\). Po drodze przy tym trochę się poupraszcza.
Q.
A rozwiązanie może wyglądać na przykład tak:
\(\displaystyle{ S=\frac{1- (\cos + i \sin )^{n+1}}{1-(\cos + i \sin )} = \\ =
\frac{(1- \cos (n+1)\alpha - i \sin (n+1)\alpha)(1-\cos + i \sin )}{(1-\cos - i \sin )(1-\cos + i \sin )}}\)
I teraz wystarczy wymnożyć wszystko w liczniku i przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) a następnie podzielić przez mianownik, czyli przez rzeczywistą liczbę \(\displaystyle{ (1-\cos )^2 + \sin^2 }\). Po drodze przy tym trochę się poupraszcza.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Znajdź postać algebraiczną...
A no widziesz, nie wiedzialem ze to sie wlasnie z tego bierze POZDROQń pisze:soku - te wzory na sumy sinusów i cosinusów biorą się właśnie z rozwiązania tego zadania, więc używanie ich do tego by to zadanie rozwiązać to coś jak wąż połykający własny ogon.
A rozwiązanie może wyglądać na przykład tak:
\(\displaystyle{ S=\frac{1- (\cos + i \sin )^{n+1}}{1-(\cos + i \sin )} = \\ =
\frac{(1- \cos (n+1)\alpha - i \sin (n+1)\alpha)(1-\cos + i \sin )}{(1-\cos - i \sin )(1-\cos + i \sin )}}\)
I teraz wystarczy wymnożyć wszystko w liczniku i przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\) a następnie podzielić przez mianownik, czyli przez rzeczywistą liczbę \(\displaystyle{ (1-\cos )^2 + \sin^2 }\). Po drodze przy tym trochę się poupraszcza.
Q.