Wykaż

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Axadiw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA
Podziękował: 26 razy

Wykaż

Post autor: Axadiw »

Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ Re \frac{z+2-j}{z-1} = - \frac{1}{2}}\) to \(\displaystyle{ Im qslant - 1,5}\)

Jedyne co zdolalem wywnioskować, to to, ze
\(\displaystyle{ \frac{z+2-j}{z-1} = - \frac{1}{2} + yj}\) i jakos musze udowodnic teraz ze \(\displaystyle{ y qslant -1,5}\)

Podpowiedzcie cos ;p
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wykaż

Post autor: mol_ksiazkowy »

chodzi o \(\displaystyle{ Im z}\) czy tez o \(\displaystyle{ Im \frac{z+2-i}{z-1}}\) ?
Axadiw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA
Podziękował: 26 razy

Wykaż

Post autor: Axadiw »

o w morde, zapomnialem dopisac, chodiz o \(\displaystyle{ Imz qslant -1,5}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wykaż

Post autor: mol_ksiazkowy »

O ile \(\displaystyle{ z=x+iy}\), to \(\displaystyle{ re \frac{z+2-i}{z-1}=\frac{(x+2)(x-1)+y(y-1)}{(x-1)^2+y^2}=-\frac{1}{2}}\) co łątwo widac ,tj \(\displaystyle{ 3x^2+3y^2=2y+3 q 0}\) redukuje sie tak, a stad juz teza
ODPOWIEDZ