Prawdą jest że:
\(\displaystyle{ \[
\sin x = e^{ix}
\]}\)
a jak zamienić na wykładniczą
\(\displaystyle{ \[
{\rm{cos(x)}}
\]}\)
???
zamiana na wykładniczą
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
zamiana na wykładniczą
to co ty napisałeś nie jest prawdą: \(\displaystyle{ e^{ix}=cosx+isinx}\)
natomiast \(\displaystyle{ sinx=\frac{e^{ix}-e^{-ix}}{2i}}\) , a \(\displaystyle{ cosx=\frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}}\)
natomiast \(\displaystyle{ sinx=\frac{e^{ix}-e^{-ix}}{2i}}\) , a \(\displaystyle{ cosx=\frac{e^{ix}+e^{-ix}}{2}}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
zamiana na wykładniczą
hmm....
\(\displaystyle{ \sin x = {e^{ix} - e^{-ix} \over 2i}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = {e^{ix} + e^{-ix} \over 2}}\)
... gonometria
... _zespolone
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zespolone]Liczby zespolone[/url]
\(\displaystyle{ \sin x = {e^{ix} - e^{-ix} \over 2i}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = {e^{ix} + e^{-ix} \over 2}}\)
... gonometria
... _zespolone
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_zespolone]Liczby zespolone[/url]