(Re z)2 + (Im z)2 < 1
czy ktoś wie jak to ma wyglądać w układzie współrzednych ??
Narysować (Re z)2 + (Im z)2 < 1
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Narysować (Re z)2 + (Im z)2 < 1
Rozumiem, że to dwa za nawiasem to chodzi o podniesienie do kwadratu?
Jeśli tak to, oznaczmy sobie z=x+iy. Wtedy nasza nierówność wygląda tak: x^2 + y^2 < 1 i jest to wnętrze (bo nierówność ostra) koła o środku w (0,0) i promieniu 1.
Jeśli tak to, oznaczmy sobie z=x+iy. Wtedy nasza nierówność wygląda tak: x^2 + y^2 < 1 i jest to wnętrze (bo nierówność ostra) koła o środku w (0,0) i promieniu 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Narysować (Re z)2 + (Im z)2 < 1
TAK DOKłADNIE DO KWADRATU czy na pewno jest to koło ??
bo nie jestem pewien
bo nie jestem pewien
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Narysować (Re z)2 + (Im z)2 < 1
Wzór na okrąg to (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2, gdzie (a,b) to środek okręgu a r promień