Witam, dana jest taka liczba zespolona:
\(\displaystyle{ % MathType!MTEF!2!1!+-
% feaafiart1ev1aaatCvAUfeBSjuyZL2yd9gzLbvyNv2CaerbuLwBLn
% hiov2DGi1BTfMBaeXatLxBI9gBaerbd9wDYLwzYbItLDharqqtubsr
% 4rNCHbGeaGqiVu0Je9sqqrpepC0xbbL8F4rqqrFfpeea0xe9Lq-Jc9
% vqaqpepm0xbba9pwe9Q8fs0-yqaqpepae9pg0FirpepeKkFr0xfr-x
% fr-xb9adbaqaaeGaciGaaiaabeqaamaabaabaaGcbaGaamOEaiabg2
% da9maalaaabaGaaGymaaqaaiaadMgacaWGHbGaam4zaaaacaaMc8Ua
% am4zaiaadsgacaWG6bGaamyAaiaadwgacaaMc8UaamyyaiaadEgaca
% aMc8UaeyicI4SaamOuaaaa!48F7!
\[
z = \frac{1}{{iag}}\,gdzie\,ag\, R
\]}\)
Ile wynosi część urojona liczy z ???
część urojona
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
część urojona
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ z = \frac{1}{iag} \frac{i}{i} = \frac{i}{-ag} = i \frac{-1}{ag} \\
\Im(z) = -\frac{1}{ag}}\)
\(\displaystyle{ z = \frac{1}{iag} \frac{i}{i} = \frac{i}{-ag} = i \frac{-1}{ag} \\
\Im(z) = -\frac{1}{ag}}\)