Liczby zespolone - oblicz -sprawdzenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
doshka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 paź 2007, o 01:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siemianowice Śląskie
Podziękował: 2 razy

Liczby zespolone - oblicz -sprawdzenie

Post autor: doshka »

\(\displaystyle{ 1. \frac{( \sqrt{2} + \sqrt{7}i) ( \sqrt{2} - \sqrt{7}i)}{ (1+i)^{3}}}\)

\(\displaystyle{ 2. (1+2i)^{3}}\)


co do pierwszego:

\(\displaystyle{ 1. \frac{( \sqrt{2} + \sqrt{7}i) ( \sqrt{2} - \sqrt{7}i)}{ (1+i)^{3}}= \frac{2+7}{1+3i-3-i}= \frac{9}{-2 + 2i} = \frac{9 (-2-2i)}{(-2+2i)(-2-2i)} = \frac{-18-18i}{4+4} = \frac{9 - 9i}{4} hmm ???}\)

\(\displaystyle{ 2. (1+2i)^{3}= 1 - 12 +6i - 8i = -11 - 2i ?}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Liczby zespolone - oblicz -sprawdzenie

Post autor: soku11 »

1.
\(\displaystyle{ ...=\frac{-18-18i}{4+4}=\frac{-9i-9}{4}}\)

2. jest ok.

POZDRO
ODPOWIEDZ