Wielomiany, wyznaczanie współczynnikow

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
jul1ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 15 maja 2007, o 16:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Skwierzyna
Podziękował: 2 razy

Wielomiany, wyznaczanie współczynnikow

Post autor: jul1ta »

Zadanie 1
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= -x^{3}+5x ^{2}+ax+b}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ P(x)=(x-1) ^{2} (c-x)}\), gdzie \(\displaystyle{ c 0}\).

a)wyznacz a, b i c
b) dla wyznaczonej wartości parametru c rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ P(x) qslant0}\).

Zadanie 2
Wykaż że nierówność \(\displaystyle{ x ^{6} +x ^{4} +2x ^{2} qslant 0}\) jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x.

Zauważ że\(\displaystyle{ 3x ^{2} =2x ^{2} +x ^{2}}\) i rozłóż wielomian na czynniki...

wielkie dzieki za pomoc;] jakos ciezko mi ida te zadania ale w koncu moze sie naucze robic z przykładami. pzdr
ODPOWIEDZ