To zadanie pojawiło się kilka lat temu na egzaminie, a jutro mam poprawke i moge dostać podobne zadanie, a nie wiem jak rozwiązać to:
Wyznacz zbiór A={z; \(\displaystyle{ z ^{4}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) +i \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) =0}
Bardzo proszę o rozwiązanie i z góry dziękuję
Wyznaczanie zbioru (zadanie z egzaminu)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Wyznaczanie zbioru (zadanie z egzaminu)
\(\displaystyle{ z^4=-\frac{1}{2}-\frac{-\sqrt{3}}{2}i\\
z^4=\cos \frac{4\pi}{3}+i\sin\frac{4\pi}{3}\\
z_k=\cos \frac{\pi+2k\pi}{3}+i\sin\frac{\pi+2k\pi}{3}\quad\ k\in\{0,1,2,3\}}\)
Podstawiasz te 3 wartosci i masz. POZDRO
z^4=\cos \frac{4\pi}{3}+i\sin\frac{4\pi}{3}\\
z_k=\cos \frac{\pi+2k\pi}{3}+i\sin\frac{\pi+2k\pi}{3}\quad\ k\in\{0,1,2,3\}}\)
Podstawiasz te 3 wartosci i masz. POZDRO