rozwiązać:
\(\displaystyle{ \mathrm{Im}\left(\frac{2i-2}{i- \sqrt{3} }\right)^{24}}\)
zadanie z liczb zespolonych
- danrok
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 12 sie 2006, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zabrze/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
zadanie z liczb zespolonych
Zamieniamy na postacie trygonometryczne:
\(\displaystyle{ r_{1}=\sqrt{8}=2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi=\frac{-\sqrt{2}}{2} \ sin\varphi=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{3\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=2\sqrt{2}(cos\frac{3\pi}{4}+isin\frac{3\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ r_{2}=2}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=2(cos\frac{5\pi}{6}+isin\frac{5\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ z_{1}^{24}=(2\sqrt{2})^{24}(cos18\pi+isin18\pi)=(2\sqrt{2})^{24}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}^{24}=2^{24}(cos20\pi+isin20\pi)=2^{24}}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{Im}\left(\frac{z_{1}}{z_{2}}\right)=\mathrm{Im}\left(\frac{(2\sqrt{2})^{24}}{2^{24}}\right)=0}\)
Mogłem się pomylić, bo wynik dziwny jak dla mnie.
\(\displaystyle{ r_{1}=\sqrt{8}=2\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi=\frac{-\sqrt{2}}{2} \ sin\varphi=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{3\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ z_{1}=2\sqrt{2}(cos\frac{3\pi}{4}+isin\frac{3\pi}{4})}\)
\(\displaystyle{ r_{2}=2}\)
\(\displaystyle{ z_{2}=2(cos\frac{5\pi}{6}+isin\frac{5\pi}{6})}\)
\(\displaystyle{ z_{1}^{24}=(2\sqrt{2})^{24}(cos18\pi+isin18\pi)=(2\sqrt{2})^{24}}\)
\(\displaystyle{ z_{2}^{24}=2^{24}(cos20\pi+isin20\pi)=2^{24}}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{Im}\left(\frac{z_{1}}{z_{2}}\right)=\mathrm{Im}\left(\frac{(2\sqrt{2})^{24}}{2^{24}}\right)=0}\)
Mogłem się pomylić, bo wynik dziwny jak dla mnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 12:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
zadanie z liczb zespolonych
nierozuiem troche tego, to co w takim razie co by sie nie pojawiło tam to bedzie zero? czy chodzi o to ze jezeli pojawi sie wynik z i to wtedy to jest rozwiazaniem a to co mowiłem ze to by było dwa ".." to by był taki wynik gdybysmy realis szukali z tego?;p
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
zadanie z liczb zespolonych
pytanie po co przed nawiasem stoi \(\displaystyle{ Im}\) (ang. Imaginary part of the complex number - część urojona liczby zespolonej)
jakby było \(\displaystyle{ Re...}\) (ang. Real part of the complex number - część rzeczywista liczby zespolonej) to wynik \(\displaystyle{ (\sqrt{2})^{24} = 2^{12}}\)
\(\displaystyle{ z=2^{12}+0i}\)
jakby było \(\displaystyle{ Re...}\) (ang. Real part of the complex number - część rzeczywista liczby zespolonej) to wynik \(\displaystyle{ (\sqrt{2})^{24} = 2^{12}}\)
\(\displaystyle{ z=2^{12}+0i}\)