Obliczyc
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Obliczyc
wzór de Moivre'a
\(\displaystyle{ z=-1+i\sqrt{3} \\
|z|=\sqrt{4}=2 \\
\begin{cases}
-1=|z| \cos \varphi \\
\sqrt{3}=|z| \sin \varphi \\
\end{cases} \\
\Rightarrow \varphi=\frac{2\pi}{3} \\
z^{30}=|z|^{30}(\cos 30 \varphi + i \sin 30 \varphi)}\)
Teraz poupraszczać i gotowe.
\(\displaystyle{ z=-1+i\sqrt{3} \\
|z|=\sqrt{4}=2 \\
\begin{cases}
-1=|z| \cos \varphi \\
\sqrt{3}=|z| \sin \varphi \\
\end{cases} \\
\Rightarrow \varphi=\frac{2\pi}{3} \\
z^{30}=|z|^{30}(\cos 30 \varphi + i \sin 30 \varphi)}\)
Teraz poupraszczać i gotowe.