błagam o szybką pomoc!
jutro mam ostatnie podejście do kolokwium zaliczeniowego, ostatnio te niżej wymienione tematy były na ostatnim, a ich nie ruszyłam i chciałabym się przygotować...
\(\displaystyle{ (z+i)z-3+2i=1+2i}\)
\(\displaystyle{ (1-3i)z+(1-2i)=-2+i}\)
\(\displaystyle{ A=\{z C |z-1|i+iz R\}}\)
\(\displaystyle{ A=\{z C |z-1|i-z R\}}\)
rozwiązać równanie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ (1-3i)z+(1-2i)=-2+i \\
(1-3i)z=-2+i-1+2i \\
(1-3i)z=-3+3i \\
z=\frac{-3+3i}{1-3i} \\
z=\frac{(-3+3i)(1+3i)}{1+9} \\
z=\frac{-3-9i+3i-9}{10} \\
z=\frac{-12-6i}{10} \\
z=\frac{-6-3i}{5}}\)
[ Dodano: 12 Lutego 2008, 18:36 ]
\(\displaystyle{ (z+i)z-3+2i=1+2i \\
z^2+zi-3+2i-1-2i=0 \\
z^2+zi-4=0 \\
\Delta = -1+16 \\
\Delta = 15 \\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{15} \\
z=\frac{-i-\sqrt{15}}{2} z=\frac{-i-\sqrt{15}}{2}}\)
(1-3i)z=-2+i-1+2i \\
(1-3i)z=-3+3i \\
z=\frac{-3+3i}{1-3i} \\
z=\frac{(-3+3i)(1+3i)}{1+9} \\
z=\frac{-3-9i+3i-9}{10} \\
z=\frac{-12-6i}{10} \\
z=\frac{-6-3i}{5}}\)
[ Dodano: 12 Lutego 2008, 18:36 ]
\(\displaystyle{ (z+i)z-3+2i=1+2i \\
z^2+zi-3+2i-1-2i=0 \\
z^2+zi-4=0 \\
\Delta = -1+16 \\
\Delta = 15 \\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{15} \\
z=\frac{-i-\sqrt{15}}{2} z=\frac{-i-\sqrt{15}}{2}}\)