Musze podzielic liczbę zespoloną przez drugą liczbę zespoloną, nie wiem czy dobrze to robie. Jeśli coś jest źle to gdzie zrobiłem błąd?
\(\displaystyle{ \frac{22 + 10i}{10 + 11i} = \frac{22 + 10i}{10 + 11i} * \frac{10 + 11i}{10 + 11i} = \frac{110 + 342i}{-21}}\)
Dzielenie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Dzielenie liczby zespolonej
Mnozysz licznik i mianownik przez sprzezenie a nie przez ta sama liczbe... Czyli tutaj:
\(\displaystyle{ \frac{22 + 10i}{10 + 11i} = \frac{22 + 10i}{10 + 11i} \frac{10 - 11i}{10 - 11i} =
\frac{(22 + 10i)(10-11i)}{100+121}=...}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ \frac{22 + 10i}{10 + 11i} = \frac{22 + 10i}{10 + 11i} \frac{10 - 11i}{10 - 11i} =
\frac{(22 + 10i)(10-11i)}{100+121}=...}\)
POZDRO