czy ktos by mogl mi lopatologicznie przedstawic postac algebraiczna ?? z opisem bardzo prosze .. bo nie moge zrobic tego noo (
\(\displaystyle{ (1+2i)*i+\frac{2+3i}{1-4i}}\)
z gory dzieki
postac algebraiczna
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
postac algebraiczna
\(\displaystyle{ ...=i+2i^2+\frac{(2+3i)(1+4i)}{(1-4i)(1+4i)}=i-2+\frac{2+8i+3i+12i^2}{1-16i^2}=\\=
i-2+\frac{11i-10}{17}=-2\frac{10}{17}+1\frac{11}{17}i}\)
i-2+\frac{11i-10}{17}=-2\frac{10}{17}+1\frac{11}{17}i}\)