rysowanie zbiorów liczb zespolonych na płaszczyźnie zesp.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
niezapominajka1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 sty 2008, o 21:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

rysowanie zbiorów liczb zespolonych na płaszczyźnie zesp.

Post autor: niezapominajka1 »

dlaczego..
\(\displaystyle{ Re (z+1)=Im (2z -4i)}\)
\(\displaystyle{ (x+iy+1) = Im(2x+2iy-4i)}\) tu rozumiem.. za \(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ x+1=2y-4}\) co się stało z \(\displaystyle{ iy}\)??
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

rysowanie zbiorów liczb zespolonych na płaszczyźnie zesp.

Post autor: soku11 »

To powinno by tak zrobione:
\(\displaystyle{ z=x+iy\\
z+1=x+1+iy\\
Re(z+1)=x+1\\
2z-4i=2(x+iy)-4i=2x+2iy-4i=2x+i(2y-4)\\
Im(2z-4i)=2y-4\\
x+1=2y-4}\)


Stad wszystko mam nadzieje widac POZDRO
ODPOWIEDZ