zadania z liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

zadania z liczb zespolonych

Post autor: luqasz »

1)
\(\displaystyle{ \frac{(- \sqrt{3}+i)^{32} }{(i-1)^{6}}=2^{29}(- \frac{ \sqrt{3} }{2} +i \frac{1}{2})}\)

2)znajdz rozwiązania równania
\(\displaystyle{ z^{3}+8=0}\)
wyszły mi takie pierwiastki
\(\displaystyle{ z_{0}=1+i \sqrt{3} \\
z_{1}=-2\\
z_{2}=1+i \sqrt{3}}\)


proszę o sprawdzenie
ODPOWIEDZ