Mam rozwiązać równianie:
\(\displaystyle{ z^6=8}\)
wiem że \(\displaystyle{ z=x+iy}\)
więc: \(\displaystyle{ (x-iy)^6=8}\)
co z tym dalej??
równanie-liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 21:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 lip 2007, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Folwarku
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
równanie-liczby zespolone
można to chyba sprowadzić do znalezienia pierwiastków zespolonych 6. stopnia z 8...
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
równanie-liczby zespolone
\(\displaystyle{ z^6=8}\)
\(\displaystyle{ z^6-8=0}\)
wykorzystując wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (z^2-2)(z^4+2z^2+4)=0}\)
\(\displaystyle{ (z-\sqrt{2})(z+\sqrt{2})(z^4+2z^2+4)=0}\)
\(\displaystyle{ z^4+2z^2+4=0}\)
\(\displaystyle{ t=z^2}\)
\(\displaystyle{ t^2+2t+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta_t = 4 - 16}\)
\(\displaystyle{ \Delta_t = -12}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta_t} = 2\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{-2-2\sqrt{3}i}{2} t=\frac{-2+2\sqrt{3}i}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=-1-\sqrt{3}i t=-1+\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z^2=-1-\sqrt{3}i z^2=-1+\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{-1-\sqrt{3}i} z= \sqrt{-1-\sqrt{3}i} z=-\sqrt{-1+\sqrt{3}i} z=\sqrt{-1+\sqrt{3}i}}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{2} z=-\sqrt{2} z= -\sqrt{-1-\sqrt{3}i} z= \sqrt{-1-\sqrt{3}i} z=-\sqrt{-1+\sqrt{3}i} z=\sqrt{-1+\sqrt{3}i}}\)
dobrze ?
\(\displaystyle{ z^6-8=0}\)
wykorzystując wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ (z^2-2)(z^4+2z^2+4)=0}\)
\(\displaystyle{ (z-\sqrt{2})(z+\sqrt{2})(z^4+2z^2+4)=0}\)
\(\displaystyle{ z^4+2z^2+4=0}\)
\(\displaystyle{ t=z^2}\)
\(\displaystyle{ t^2+2t+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta_t = 4 - 16}\)
\(\displaystyle{ \Delta_t = -12}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta_t} = 2\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ t=\frac{-2-2\sqrt{3}i}{2} t=\frac{-2+2\sqrt{3}i}{2}}\)
\(\displaystyle{ t=-1-\sqrt{3}i t=-1+\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z^2=-1-\sqrt{3}i z^2=-1+\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z= -\sqrt{-1-\sqrt{3}i} z= \sqrt{-1-\sqrt{3}i} z=-\sqrt{-1+\sqrt{3}i} z=\sqrt{-1+\sqrt{3}i}}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{2} z=-\sqrt{2} z= -\sqrt{-1-\sqrt{3}i} z= \sqrt{-1-\sqrt{3}i} z=-\sqrt{-1+\sqrt{3}i} z=\sqrt{-1+\sqrt{3}i}}\)
dobrze ?