oblicz stosując wzór de Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ralf1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2007, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z wawy
Podziękował: 2 razy

oblicz stosując wzór de Moivre'a

Post autor: ralf1 »

\(\displaystyle{ \left( \frac{1+i \tan \frac{\pi}{18} }{1-i \tan \frac{\pi}{18} }\right)^{3}}\)

Czy moglby ktos pomoc mi to dokladnie rozwiazac ? z gory dzieki.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2008, o 14:39 przez ralf1, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

oblicz stosując wzór de Moivre'a

Post autor: Rogal »

Zamień tangensa na sinus przez cosinus, pomnóż licznik i mianownik ułamka przez ten cosinus, następnie zamień cosinusa na sinusa i sinusa na cosinusa ze wzorów redukcyjnych dla pierwszej ćwiartki, podnieś do trzeciej stosując de Moivre'a, wstaw wartości za powstałe sinusy i cosinusy, podziel i uprość wynik.
ralf1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2007, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z wawy
Podziękował: 2 razy

oblicz stosując wzór de Moivre'a

Post autor: ralf1 »

a czy moglbys to rozpisac? chociaz poczatek.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

oblicz stosując wzór de Moivre'a

Post autor: Rogal »

A czego w tym nie zrozumiałeś? Zapisz tu na forum dokładnie po kolei te kroki, które napisałem, a na pewno Ci wyjdzie. Jeśli by nie, to pomożemy.
ODPOWIEDZ