Rozwiązania równania
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Rozwiązania równania
\(\displaystyle{ z^3-8=0}\)
\(\displaystyle{ (z-2)(z^2+2z+4)=0}\)
\(\displaystyle{ z=2}\)
\(\displaystyle{ z^2+2z+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4-16}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-12}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{-2-2\sqrt{3}i}{2} z=\frac{-2-2\sqrt{3}i}{2}}\)
\(\displaystyle{ z=-1-\sqrt{3}i x=-1+\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z \{2, -1-\sqrt{3}i, -1+\sqrt{3}i \}}\)
\(\displaystyle{ (z-2)(z^2+2z+4)=0}\)
\(\displaystyle{ z=2}\)
\(\displaystyle{ z^2+2z+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=4-16}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-12}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{-2-2\sqrt{3}i}{2} z=\frac{-2-2\sqrt{3}i}{2}}\)
\(\displaystyle{ z=-1-\sqrt{3}i x=-1+\sqrt{3}i}\)
\(\displaystyle{ z \{2, -1-\sqrt{3}i, -1+\sqrt{3}i \}}\)
- mateusz3
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 18 wrz 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 29 razy
Rozwiązania równania
Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak doszedłeś do tego:
\(\displaystyle{ (z-2)(z^{2}+2z+4)=0}\)
\(\displaystyle{ (z-2)(z^{2}+2z+4)=0}\)