Równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lled3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie

Post autor: lled3 »

\(\displaystyle{ z^{2}+(2+3i)z+1+3i=0}\)

i wychodzi:

\(\displaystyle{ \delta=-9 \\

(x+iy)^{2}=-9 \\

\begin{cases}
x^{2}-y^{2}=-9 \\
2xy=0 \end{cases}}\)


stad wychodzi ze x=0, lub y=0
i dla x=0 => y=3, y=-3
a dla y=0 nie ma rozwiazania ...

ale jak podstawie 3i lun -3i to sie niezgadza - wiec chyba zle rozwiazanie ...
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Równanie

Post autor: soku11 »

A nie latwiej tak:
\(\displaystyle{ \Delta=-9=i^2\cdot 9=(3i)^2}\)
??
I wtedy:
\(\displaystyle{ z=\frac{-2-3i\pm 3i}{2}}\)

POZDRO
ODPOWIEDZ