Wyznacz iloczyn

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Wyznacz iloczyn

Post autor: luqasz »

Wyznacz A iloczyn B dla
\(\displaystyle{ A=Im(iz)+2Imz ft( -\frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^{33}}\)

B:
\(\displaystyle{ \left( -\frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right)^{33}=1\\
z^{3}=i\\
z= \sqrt[3]{i}

z_{0}= \frac{ \sqrt{3} }{2} +i \frac{1}{2} \ z_{1}= -\frac{ \sqrt{3} }{2} +i \frac{1}{2} \ z_{2}=-i}\)

mam pytanie czy dobrze wyliczyłem zbiór B
ODPOWIEDZ