Narysuj zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Narysuj zbiór

Post autor: luqasz »

wyznacz i narysuj zbiór A iloczyn B
\(\displaystyle{ A= z \in C \ : \ Re(1+iz^{2}) \leqslant 3 \\ B= z \in C \ : \ Arg z \in ( \frac{\pi}{4} , \frac{\pi}{3} >}\)


A liczyłem tak
\(\displaystyle{ Re(1+iz^{2}) qslant 3 \\
Re(1+i(x^{2}+2ixy-y^{2})) qslant 3 \\
1-2xy\leqslant 3 \\
xy qslant 1\\
y qslant \frac{1}{x}}\)

i tutaj nie jeste pewien czy moge podzielic przez x
Juju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hożuf
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Narysuj zbiór

Post autor: Juju »

Wydaje mi sie, ze nic nie dzielisz, tylko wychodzi Ci hiperbola \(\displaystyle{ xy qslant 1}\)
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Narysuj zbiór

Post autor: luqasz »

ale to nie jest równaie hiperboli \(\displaystyle{ xy qslant 1}\) i trzeba podzielic przez x żeby wyszło \(\displaystyle{ y= \frac{1}{x}}\) ale sam nie jeste pewien
Juju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2008, o 19:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: hożuf
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Narysuj zbiór

Post autor: Juju »

Z nierownosci przeciez nie wyjdzie Ci nagle rownosc. A jak podzielisz, to masz 2 mozliwosci: x byl dodatni i wtedy zostaje wszystko bez zmian, albo x ujemny i wtedy zmiana znaku. Rownanie hiperboli to \(\displaystyle{ xy = 1}\), a Ty tu masz nierownosc, wiec rysujesz ta hiperbole i zaznaczasz to wieksze( ponad nia). Szczerze powiem, ze nie wiem jak to ma wygladac w praktyce, bo na razie rozwazam to bardziej teoretycznie, ale jutro nad tym posiedze, to moze uda mi sie do tego dojsc.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Narysuj zbiór

Post autor: soku11 »

Dobrze kombinujesz Juju
... cfe2c.html

Tak wygladac bedzie ten wykres POZDRO
luqasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 81 razy
Pomógł: 14 razy

Narysuj zbiór

Post autor: luqasz »

tak włąsnie myślałem ale nie byłem pewien
ODPOWIEDZ