Zamień na postać trygonometryczną
1. \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-i)^2}}\)
2. \(\displaystyle{ (1 + \sqrt{3}i)i ^{27}}\)
3. \(\displaystyle{ (-1+i \sqrt{3} )^{100}}\)
Czy \(\displaystyle{ (2-2i)^3 = 8 - 8i}\)?
Zamiana na postać trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 09:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WROCEK
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 7 razy
Zamiana na postać trygonometryczną
1. Radzę zamienić licznik i mianownik osobno i podzielić. (w mianowniku potęgować ze wzoru de Moivre`a)
2. i do potęgi 27 to -1!!! więc do zamiany zostaje liczba \(\displaystyle{ \[
( - 1 - \sqrt 3 i)
\]}\)
3. TYLKO I WYŁĄCZNIE WZÓR DE MOIVRE.
2. i do potęgi 27 to -1!!! więc do zamiany zostaje liczba \(\displaystyle{ \[
( - 1 - \sqrt 3 i)
\]}\)
3. TYLKO I WYŁĄCZNIE WZÓR DE MOIVRE.