Rozwiąż równanie i przedstaw rozwiązanie na płaszczyźnie zespolonej:
\(\displaystyle{ z^{2}+ 2iz+8=0}\)
rozwiązanie na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązanie na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ z^2+2iz+8=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (2i)^2 - 32}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -36}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 6i}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{-2i-6i}{2} z=\frac{-2i+6i}{2}}\)
\(\displaystyle{ z=-4i z=2i}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (2i)^2 - 32}\)
\(\displaystyle{ \Delta = -36}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 6i}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{-2i-6i}{2} z=\frac{-2i+6i}{2}}\)
\(\displaystyle{ z=-4i z=2i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
rozwiązanie na płaszczyźnie zespolonej
dzięki wielkie:) a mógłbyś powiedzieć jak to się rysuje? to są dwa punkty (0,-4) i (0,2), czy jak?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiązanie na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ z=-4i}\)
\(\displaystyle{ a=0, \ b=-4}\)
\(\displaystyle{ (0,-4)}\)
\(\displaystyle{ z=2i}\)
\(\displaystyle{ a=0, \ b=2}\)
\(\displaystyle{ (0,2)}\)
\(\displaystyle{ z=-4i}\)
\(\displaystyle{ a=0, \ b=-4}\)
\(\displaystyle{ (0,-4)}\)
\(\displaystyle{ z=2i}\)
\(\displaystyle{ a=0, \ b=2}\)
\(\displaystyle{ (0,2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
rozwiązanie na płaszczyźnie zespolonej
a czy jeśli mam równanie w której podstawiam niewiadomą \(\displaystyle{ t}\) to muszę zakładać że musi być \(\displaystyle{ >O}\)