Obliczyć pierwiastki z liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 9 lis 2007, o 09:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
Obliczyć pierwiastki z liczby zespolonej
Obliczyć pierwiastki z liczby zespolonej \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}}\) oraz sprawdzić wyniki obliczeń korzystając z definicji
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Obliczyć pierwiastki z liczby zespolonej
\(\displaystyle{ -i=cos\frac{3\pi}{2}+isin\frac{3\pi}{2}\\
w^3=cos\frac{3\pi}{2}+isin\frac{3\pi}{2}\\
w_k=cos\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}+isin\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}\ \ k\in\{0,1,2\}}\)
Podstawiasz i masz... POZDRO
w^3=cos\frac{3\pi}{2}+isin\frac{3\pi}{2}\\
w_k=cos\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}+isin\frac{\frac{3\pi}{2}+2k\pi}{3}\ \ k\in\{0,1,2\}}\)
Podstawiasz i masz... POZDRO