Jak w temacie:
a) \(\displaystyle{ \frac{z + 3}{(z - 1)(z^{2} + 1)}}\)
Rozłożyć na ułamki proste
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Rozłożyć na ułamki proste
\(\displaystyle{ \frac{A}{z-1}+\frac{B}{z+i}+\frac{C}{z-i}}\)
ponieważ \(\displaystyle{ z^{2}+1=z^{2}-i^{2}}\)sprowadź do wspólnego mianownika i przyrównaj liczniki.
ponieważ \(\displaystyle{ z^{2}+1=z^{2}-i^{2}}\)sprowadź do wspólnego mianownika i przyrównaj liczniki.