\(\displaystyle{ z^{2} -5z+7-i=0}\)
Obliczam deltę, której pieriastek wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{-3 + 4i}}\) no i dalej pupa.
rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
oblicz sobie podstawiając:
\(\displaystyle{ a+bi=\sqrt{-2+4i}\\
(a+bi)^{2}=-3+4i}\)
i wychodzi łatwo
\(\displaystyle{ a+bi=\sqrt{-2+4i}\\
(a+bi)^{2}=-3+4i}\)
i wychodzi łatwo