Witam ile wynosi argument sprzężenia ???
\(\displaystyle{ \[
\arg (\overline z )
\]}\)
Pozdrawiam
Drobne pytanie o argument
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 36 razy
Drobne pytanie o argument
1.) Narysuj, a zobaczysz. W interpretacji geometrycznej \(\displaystyle{ \overline {z}}\) jest odbiciem symetrycznym \(\displaystyle{ z}\) względem osi Ox. Zatem \(\displaystyle{ \arg \overline {z}=-\arg z}\).
2.) Analitycznie:
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
\arg z=arctg(\frac {b}{a})\\
\overline {z}=a-bi\\
\arg \overline {z}=arctg(\frac {-b}{a})=-arctg(\frac {b}{a})=-\arg z}\)
2.) Analitycznie:
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
\arg z=arctg(\frac {b}{a})\\
\overline {z}=a-bi\\
\arg \overline {z}=arctg(\frac {-b}{a})=-arctg(\frac {b}{a})=-\arg z}\)