Zbadać własności działania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Nitrox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 sty 2008, o 14:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Zbadać własności działania

Post autor: Nitrox »

Mam takie zadanko i nie mam zielonego pojęcia jak je rozwiązać:
Zbadać 3 własności działania w podanym zbiorze:
\(\displaystyle{ A=\{ 2k+2li; k, l \mathbb{N} \} }

a\circ b = a\cdot b}\)

Chodzi o zwykłe mnożenie.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Zbadać własności działania

Post autor: JankoS »

Podejrzewamże to mnożenie nie jest działaniem w A.
\(\displaystyle{ (2k+2li)(2m+2ni)=2(2(km-ln)+2(2(lm+kn)i}\)
Nie dla wszystkich \(\displaystyle{ k,l,m,n N \ \ km-ln N .}\)
Działanie byłoby "dobre" dla \(\displaystyle{ k,l Z \ (zb. liczb całkowitych )\}\), I wtedy można byłoby badać jego łączność, przemienność i istnienie elementu neutralnego.
ODPOWIEDZ