Mam kilka pytań
1) Tw. o wartości bezwzględnej mówi [ x ] =a dla a nalezących do R+ [...] (nie kończe bo wiadomo co tam jest) . Czemu do R+ jeśli a=0 to to tez będzie przecież prawdziwe. Czy 0 zawiera się też w przedziale R+ ??
2) Równanie [ x^2+x-2 ] = -2 . My to rozpisywaliśmy na lekcji z twierdzenia o wartości bezwzględnej , ale przecież dla każdego x wynik będzie dodatni , czyli nie może być równe - 2 , czyli x należy do zbioru pustego . Jak to jest z tym . Chodzi o rozwiązanie algebraiczne bo geometryczne jest łatwe.
3) jak wyznaczyć taki zbiór z logiki A={(x,y) : 2x+3y>1}
Kilka problemów
- Arek
- Użytkownik
- Posty: 1729
- Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 12 razy
Kilka problemów
Zarejestruj się jeśli możesz...
Twój temat jest trochę niekonkretny, no ale...
[] oznacza funkcję: "część całkowita" a "II" to wartość bezwględna...
1. Definicja wartości bezwględnej to:
IxI=x, x>=0
IxI=-x, x=0.
Rozważmy dwa przypadki:
1) x>=0, wówczas IxI spełnia w oczywisty sposób tezę
2) x0
c.b.d.o.
Zatem skoro x^2+x-2"e"R dla każdego x"e"R, to dla każdego x"e"R
(1) Ix^2+x-2I>=0.
Zatem skoro
(2) -21}
Nie wiem co to znaczy "wyznaczyć zbiór z logiki", bo tu jest prosta, choć nie do końca poprawnie napisana definicja półpłaszczyzny). Co to jest wyznaczenie logiczne?
Twój temat jest trochę niekonkretny, no ale...
[] oznacza funkcję: "część całkowita" a "II" to wartość bezwględna...
1. Definicja wartości bezwględnej to:
IxI=x, x>=0
IxI=-x, x=0.
Rozważmy dwa przypadki:
1) x>=0, wówczas IxI spełnia w oczywisty sposób tezę
2) x0
c.b.d.o.
Zatem skoro x^2+x-2"e"R dla każdego x"e"R, to dla każdego x"e"R
(1) Ix^2+x-2I>=0.
Zatem skoro
(2) -21}
Nie wiem co to znaczy "wyznaczyć zbiór z logiki", bo tu jest prosta, choć nie do końca poprawnie napisana definicja półpłaszczyzny). Co to jest wyznaczenie logiczne?