Rozwiązać układ równać w zbiorze liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ (2-i)x+(1+2i)y=1-2i}\)
\(\displaystyle{ (1+i)x+(1-i)y=5-i}\)
Z góry dziękuje...
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 12 sty 2008, o 14:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Op
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Układ równań
Wlasnie nie wiedziec czemu mi nie wychodzi :/
Bylbym wdzieczny gdyby ktos pokuil sie o rozpisanie tego
Bylbym wdzieczny gdyby ktos pokuil sie o rozpisanie tego
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Układ równań
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2-i&1+2i&1-2i\\1+i&1-i&5-i\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}2-i&1+2i\\1+i&1-i\end{array}\right|=(2-i)(1-i)-(1+2i)(1+i) W= 2-6i}\)
\(\displaystyle{ W_{x}=\left|\begin{array}{ccc}1-2i&1+2i\\5-i&1-i\end{array}\right|=(1-2i)(1-i)-(1+2i)(5-i) W_{x}= -8-12i}\)
\(\displaystyle{ W_{y}=\left|\begin{array}{ccc}2-i&1-2i\\1+i&5-i\end{array}\right|=(2-i)(5-i)-(1-2i)(1+i) W_{y}= 6-6i}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{6-2i}{2-6i} x=\frac{-9i+7}{5}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{6-6i}{2-6i} y=\frac{3+3i}{5}}\)
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{ccc}2-i&1+2i\\1+i&1-i\end{array}\right|=(2-i)(1-i)-(1+2i)(1+i) W= 2-6i}\)
\(\displaystyle{ W_{x}=\left|\begin{array}{ccc}1-2i&1+2i\\5-i&1-i\end{array}\right|=(1-2i)(1-i)-(1+2i)(5-i) W_{x}= -8-12i}\)
\(\displaystyle{ W_{y}=\left|\begin{array}{ccc}2-i&1-2i\\1+i&5-i\end{array}\right|=(2-i)(5-i)-(1-2i)(1+i) W_{y}= 6-6i}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{6-2i}{2-6i} x=\frac{-9i+7}{5}}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{6-6i}{2-6i} y=\frac{3+3i}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2008, o 22:39 przez bakos3321, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Układ równań
Nie wiem czy to juz ze mna sie cos zlego dzieje, ale ....
1. Wychodzi mi że \(\displaystyle{ W_{x}}\)=-8-12i
2. Czy to licząc przez moje \(\displaystyle{ W_{x}}\) czy tez przez to z postu wyzej to podstawiajac dane do wzoru mi sie nie zgadza :/
1. Wychodzi mi że \(\displaystyle{ W_{x}}\)=-8-12i
2. Czy to licząc przez moje \(\displaystyle{ W_{x}}\) czy tez przez to z postu wyzej to podstawiajac dane do wzoru mi sie nie zgadza :/