Moduł liczby zespolonej-pytanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Triton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 15:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Moduł liczby zespolonej-pytanie

Post autor: Triton »

Zadanie jest takie:

\(\displaystyle{ \frac{(3- \sqrt{3}i)^{2}}{( \sqrt{2}+2i)^{3}}}\)

W odpowiedzi wynik wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) ale mi wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{2}{3} }}\). Czy ktoś może mi to wyjaśnić???
Pozdrawiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Moduł liczby zespolonej-pytanie

Post autor: »

W odpowiedziach jest błąd, Twój wynik jest poprawny.

Q.
ODPOWIEDZ