witam czy ktos podlajby sie takiego zadanka.. mam rozwiazac go w excelu lub w wordzie..
Przedstaw w postaci trygonometrycznej nastepujace liczby zespolone:
a) 7,
b) -4i,
c) 3 - 3i,
d) -2 pierwiastek 3 - 2i,
e) 1 + i pierwiastek 3.
Przepraszam za brak pierwiastkow jednak nie wiem jeszcze jak sie poslugiwac tymi symbolami, pomozcie prosze z tym zadaniem;)
przedstawic w postaci trygonometrycznej liczy zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
przedstawic w postaci trygonometrycznej liczy zespolone
Jeśli się nie myle w regulaminie jest, że jeśli godzisz się na korzystanie z forum to musisz korzystać z Latex'a albo stosować odpowiedni zapis. Ponadto pierwiastek ma się w menu ze skrótami po lewej przy pisaniu posta...
\(\displaystyle{ 1. \ 7=7(\cos{0}+i\sin{0})\\
2. \ -4i = 4(\cos{\frac{3}{2}\pi}+i\sin{\frac{3}{2}\pi})\\
3. \ 3-3i = 3\sqrt{2}(\cos{\frac{3}{4}\pi}+i\sin{\frac{3}{4}\pi})\\
4. \ -2\sqrt{3}-2i = 4(\cos{\frac{4}{3}\pi}+i\sin{\frac{4}{3}\pi})\\
5. \ 1-i \sqrt{3} = 2(\cos{\frac{5}{6}\pi}+i\sin{\frac{5}{6}\pi})\\}\)
\(\displaystyle{ 1. \ 7=7(\cos{0}+i\sin{0})\\
2. \ -4i = 4(\cos{\frac{3}{2}\pi}+i\sin{\frac{3}{2}\pi})\\
3. \ 3-3i = 3\sqrt{2}(\cos{\frac{3}{4}\pi}+i\sin{\frac{3}{4}\pi})\\
4. \ -2\sqrt{3}-2i = 4(\cos{\frac{4}{3}\pi}+i\sin{\frac{4}{3}\pi})\\
5. \ 1-i \sqrt{3} = 2(\cos{\frac{5}{6}\pi}+i\sin{\frac{5}{6}\pi})\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 17 cze 2007, o 21:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WROCEK
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 7 razy
przedstawic w postaci trygonometrycznej liczy zespolone
JA się tu dopiszę żeby nie zakładać nowego wątku:
Czy jak dzielimy 2 liczby zespolone w postaci trygonometrycznej to wynik jest liczbą zespoloną w jakiej postaci ???
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości
Czy jak dzielimy 2 liczby zespolone w postaci trygonometrycznej to wynik jest liczbą zespoloną w jakiej postaci ???
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości