argument liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
=kokos=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 sty 2007, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: =kokos= »

przedstawić liczbę w postaci trygonometrycznej

z=-2+2i

Moduł:
\(\displaystyle{ |z|=|-2+2i|= \sqrt{-2^{2}+2^{2}} = \sqrt{8} = 2\sqrt{2}

\cos\varphi=- \frac{\sqrt{2}}{2}
\sin\varphi= \frac{\sqrt{2}}{2}}\)


Mi wyszedł argument \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) a w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4}}\).
W jaki sposób mogę to poprawie policzyć?
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: sztuczne zęby »

No przecież wyszedł ci ujemny cosinus i dodatni sinus. Jest to więc kąt z drugiej ćwiartki, a nie z pierwszej. Błąd popełniłeś dopiero na końcu odszukując kąt spełniający te dwie równości.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2008, o 22:42 przez sztuczne zęby, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: soku11 »

Przeciez masz:
\(\displaystyle{ cos(\frac{\pi}{4})=\frac{\sqrt{2}}{2}\ -\frac{\sqrt{2}}{2}\\}\)

Cos jest ujemny a sin dodatni. Bedzie to wiec druga cwiartka, czyli masz poprostu:
\(\displaystyle{ \varphi=\pi=\frac{\pi}{4}=\frac{3\pi}{4}}\)

POZDRO
unikat900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 10 lis 2007, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 5 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: unikat900 »

Dla argumentu \(\displaystyle{ \frac {\pi}{2}}\) zarówno sin a i cos a = \(\displaystyle{ \frac {\sqrt{2}}{2}}\). W takim wypadku korzystasz z wierszyka:
W pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus. W trzeciej tangens i cotangens, a w czwartej cosinus. Wiemy więc, że nasze rozwiązanie znajduje się w drugiej ćwiartce, bo sina jest dodatni, a cosa jest ujemny. cos(180-45) = \(\displaystyle{ - \frac {\sqrt{2}}{2}}\), sin(180-45) = \(\displaystyle{ \frac {\sqrt{2}}{2}}\). Nasz kąt, to 135 stopni, a to jest to samo, co \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{4}}\)
=kokos=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 sty 2007, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy

argument liczby zespolonej

Post autor: =kokos= »

Dziękuję Wam wszystkim ;]

dzięki za przypomnienie wierszyka.. tyle razy nauczycielka go w LO powtarzała a teraz mi uleciało to z głowy. jeszcze raz dzięki.

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ