Dla [tex]n\in Z[/tex] obliczyć wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
paulincia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 14 paź 2007, o 23:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Główczyce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Dla [latex]n\in Z[/latex] obliczyć wyrażenia

Post autor: paulincia88 »

Dla \(\displaystyle{ n\in Z}\) obliczyć wyrażenia
a) \(\displaystyle{ left(1+i
ight) ^{n} {/tex]
b)\(\displaystyle{ ft( \frac{1-i \sqrt{3} }{2} \right) ^{n}}\)
c)\(\displaystyle{ \left( 1+ cos FI + isin FI\right) ^{n}}\)}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Dla [latex]n\in Z[/latex] obliczyć wyrażenia

Post autor: Rogal »

Skorzystaj z postaci trygonometrycznej liczby zespolonej i wzoru de Moivre'a.
ODPOWIEDZ