Wyznaczanie zbioru na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mattyah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2007, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

Wyznaczanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: mattyah »

mam problem z narysowaniem takiego oto przykładu:

\(\displaystyle{ Im( \frac{1+iz}{1-iz})}\)

jest mi on potrzebny do wyznaczenia czesci wspolnej z innym zbiorem.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wyznaczanie zbioru na płaszczyźnie

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \frac{1+iz}{1-iz}\\
z=x+yi\\
\frac{1+iz}{1-iz}=\frac{(1-y)+ix}{(1+y)-ix}=\frac{[(1-y)+ix][(1+y)+ix]}
{[(1+y)-ix][(1+y)+ix]}=
\frac{[(1+ix)-y][(1+ix)+y]}
{[(1+y)-ix][(1+y)+ix]}=
\frac{[(1+ix)-y][(1+ix)+y]}
{[(1+y)-ix][(1+y)+ix]}=\frac{(1+ix)^2-y^2}{(1+y)^2+x^2}=
\frac{1+2ix-x^2-y^2}{(1+y)^2+x^2}=
\frac{(1-x^2-y^2)+i2x}{(1+y)^2+x^2}=
\frac{1-x^2-y^2}{(1+y)^2+x^2}+i\cdot \frac{2x}{(1+y)^2+x^2}\\
\Im\left[\frac{1-x^2-y^2}{(1+y)^2+x^2}+i\cdot \frac{2x}{(1+y)^2+x^2}\right]=
\frac{2x}{(1+y)^2+x^2}}\)


POZDRO
ODPOWIEDZ