\(\displaystyle{ Re(z+1)^2>0}\)
bardzo prosze o pomoc
równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
równanie
\(\displaystyle{ z=x+yi
z+1=x+1+yi
(z+1)^2=[(x+1)+yi]^2=(x+yi)^2+2(x+1)yi-y^2=
x^2+2xyi-y^2+2yi(x+1)-y^2=
x^2+2xyi-2y^2+2xyi+2yi=
x^2-2y^2+4xyi+2yi=x^2-2y^2+i(4xy+2y)\\
\Re(z+1)^2=x^2-2y^2\\
x^2-2y^2>0\\
y^2}\)
z+1=x+1+yi
(z+1)^2=[(x+1)+yi]^2=(x+yi)^2+2(x+1)yi-y^2=
x^2+2xyi-y^2+2yi(x+1)-y^2=
x^2+2xyi-2y^2+2xyi+2yi=
x^2-2y^2+4xyi+2yi=x^2-2y^2+i(4xy+2y)\\
\Re(z+1)^2=x^2-2y^2\\
x^2-2y^2>0\\
y^2}\)