rozwiazanie równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
grzeso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 gru 2007, o 00:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rawa
Podziękował: 2 razy

rozwiazanie równania

Post autor: grzeso »

G
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

rozwiazanie równania

Post autor: soku11 »

Ja to widze tak:
\(\displaystyle{ \overline{z}^3\cdot i=1\\
z=a+bi\\
\overline{z}=a-bi\\
(a-bi)^3\cdot i=1\\
(a^3-3a^2bi+3ab^2i^2-b^3i^3)\cdot i=1\\
a^3i-3a^2bi^2+3ab^2i^3-b^3i^4=1\\
a^3i+3a^2b-3ab^2i-b^3=1\\
3a^2b-b^3+i(a^3-3ab^2)=1\\
\begin{cases}
3a^2b-b^3=1\\a^3-3ab^2=0\end{cases}}\)


I z tego a,b POZDRO
grzeso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 gru 2007, o 00:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rawa
Podziękował: 2 razy

rozwiazanie równania

Post autor: grzeso »

niezabardzo o to mi chodzilo ale juz wiem

dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ