poprawność rozwiązania
poprawność rozwiązania
Witam, czy rozwiązaniem \(\displaystyle{ \left (1+2i \right) ^{5}}\) jest\(\displaystyle{ 125 +i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
poprawność rozwiązania
tak mała potęgę można oliczyc sobie "na piechotkę"
\(\displaystyle{ z=(1+2i)\\
z^2=(1+2i)(1+2i)=1+2i+2i+4i^2=1+4i-4=-3+4i\\
z^3=(-3+4i)(1+2i)=-3-6i+4i+8i^2=-3-2i-8=-11-2i\\
z^4=(-11-2i)(1+2i)=-11-2i-22i-4i^2=-11-24i+4=-7-24i\\
z^5=(-7-24i)(1+2i)=-7-24i-14i-48i^2=-7-38i+48=41-38i}\)
o ile się nie pomyliłam.. ale zasada jest poprawna
\(\displaystyle{ z=(1+2i)\\
z^2=(1+2i)(1+2i)=1+2i+2i+4i^2=1+4i-4=-3+4i\\
z^3=(-3+4i)(1+2i)=-3-6i+4i+8i^2=-3-2i-8=-11-2i\\
z^4=(-11-2i)(1+2i)=-11-2i-22i-4i^2=-11-24i+4=-7-24i\\
z^5=(-7-24i)(1+2i)=-7-24i-14i-48i^2=-7-38i+48=41-38i}\)
o ile się nie pomyliłam.. ale zasada jest poprawna