Witam, mam do rozwiązania równanie zespolone:
\(\displaystyle{ z|z| + 3z + i = 0}\)
prosiłbym o obliczenie, bo nie wiem czy dobrze robie..
pozdrawiam
kuba.
proste równanie zespolone.
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
- Pomógł: 39 razy
proste równanie zespolone.
Weźmy \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
Wówczas równanie przyjemuje postac:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}(x+yi)+3(x+yi)+i=0}\)
\(\displaystyle{ x\sqrt{x^2+y^2}+3x+(y\sqrt{x^2+y^2}+3y+1)i=0}\)
a stąd mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\sqrt{x^2+y^2}+3x=0\\
y\sqrt{x^2+y^2}+3y+1=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x(\sqrt{x^2+y^2}+3)=0}\) tak więc \(\displaystyle{ x=0}\) a y spełnia równanie
\(\displaystyle{ y|y|+3y+1=0}\) pozostaje tylko przeliczyć
Wówczas równanie przyjemuje postac:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}(x+yi)+3(x+yi)+i=0}\)
\(\displaystyle{ x\sqrt{x^2+y^2}+3x+(y\sqrt{x^2+y^2}+3y+1)i=0}\)
a stąd mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\sqrt{x^2+y^2}+3x=0\\
y\sqrt{x^2+y^2}+3y+1=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x(\sqrt{x^2+y^2}+3)=0}\) tak więc \(\displaystyle{ x=0}\) a y spełnia równanie
\(\displaystyle{ y|y|+3y+1=0}\) pozostaje tylko przeliczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
proste równanie zespolone.
Jeśli mamy liczbę zespoloną \(\displaystyle{ z = x + iy}\) to jej moduł definiuje się jako \(\displaystyle{ \sqrt{x^2 + y^2}}\)