Witam mam problem z obliczeniem:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}- \frac{3+4j}{3-4j}}\);\(\displaystyle{ (1+2j) ^{5}}\)
A poza tym nie wiem jak znalezc taką liczbe z, że:zz1+4(z-z1)=5+16j
gdzie: z=x+jy, a z1 to sprzężenie
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Problem z rozwiązaniem
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Problem z rozwiązaniem
te j to rozumiem że jednostka urojona jest(?)
pierwsze to wystarczy rugi skladnij pomnozyc przez \(\displaystyle{ \frac{3+4i}{3+4i}}\)
i wtedy w mianowniku nie bedzie jednostki urojonej a wtedy już łatwo, w drugim zamienic na postac trygonometryczna a wtedy z podstawowego wzoru Moivre'a.
a to ostatnie zapisz w latexie to bedzie altwiej czytac bo nie dokonca wiem co tam pisze.
Pozdrawiam
pierwsze to wystarczy rugi skladnij pomnozyc przez \(\displaystyle{ \frac{3+4i}{3+4i}}\)
i wtedy w mianowniku nie bedzie jednostki urojonej a wtedy już łatwo, w drugim zamienic na postac trygonometryczna a wtedy z podstawowego wzoru Moivre'a.
a to ostatnie zapisz w latexie to bedzie altwiej czytac bo nie dokonca wiem co tam pisze.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
- Pomógł: 39 razy
Problem z rozwiązaniem
\(\displaystyle{ (x+yj)(x-yj)+4(x+yj-x+yj)=5+16j}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+8yj=5+16j}\)
tak więc \(\displaystyle{ y=2}\) a \(\displaystyle{ x=1 x=-1}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+8yj=5+16j}\)
tak więc \(\displaystyle{ y=2}\) a \(\displaystyle{ x=1 x=-1}\)
Problem z rozwiązaniem
Wielkie dzięki nie wiem co bym bez was zrobił jestescie niezastąpieni.Pozdrawiam