\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-81}}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
Wiem jak wyznaczyc sin i cos, ale nie wiem skąd bierze się 3 w postaci trygonometrycznej, proszę o wyjaśnienie.
Z góry dzięki
Pierwiastek
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 wrz 2007, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Augustów
- Podziękował: 20 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Pierwiastek
\(\displaystyle{ -81=81\cdot (-1)=81(cos\Pi + i sin\Pi) \newline
|z|=81\newline
\sqrt[4]{81}=3 \newline}\)
|z|=81\newline
\sqrt[4]{81}=3 \newline}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 wrz 2007, o 18:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Augustów
- Podziękował: 20 razy
Pierwiastek
Dziękuję
[ Dodano: 4 Grudnia 2007, 00:56 ]
A jeszcze mam pytanie.
Jak za pomocą sin i cos rozpisać: sin5x i cos 5x
[ Dodano: 4 Grudnia 2007, 00:56 ]
A jeszcze mam pytanie.
Jak za pomocą sin i cos rozpisać: sin5x i cos 5x