Wyznaczyć zbiór
\(\displaystyle{ A{z: Re(z^{2})=2 (Im(2+i))^{2}=1 }}\)
wyszło mi ze do zbioru naleza 4 pary liczb
2 0
2 -2
-2 0
-2 2
Zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zbiór
\(\displaystyle{ z^2=(x+iy)^2=x^2-y^2+2xyi\\
Re(z^2)=x^2-y^2\\
x^2-y^2=2\\
y^2=x^2-2\\
Im(2+i)=1\\
1^2=1\\
1=1\\}\)
Takze zostaje do narysowania tylko jeden zbior:
\(\displaystyle{ y^2=x^2-2}\)
Wystarczy sprawdzic kiedy prawa strona jest dodatnia, spierwiastkowac i rozbic na dwa przypadki np. POZDRO
Re(z^2)=x^2-y^2\\
x^2-y^2=2\\
y^2=x^2-2\\
Im(2+i)=1\\
1^2=1\\
1=1\\}\)
Takze zostaje do narysowania tylko jeden zbior:
\(\displaystyle{ y^2=x^2-2}\)
Wystarczy sprawdzic kiedy prawa strona jest dodatnia, spierwiastkowac i rozbic na dwa przypadki np. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Zbiór
W programie mi nie rysuje elipsy
ja bym to zrobil tak:
Po pierwsze:
\(\displaystyle{ x^2-2\geqslant 0\\
|y|=\sqrt{x^2-2}\\
y=\begin{cases} \sqrt{x^2-2}\ \ y\geqslant 0\\-\sqrt{x^2-2}\ \ y}\)
ja bym to zrobil tak:
Po pierwsze:
\(\displaystyle{ x^2-2\geqslant 0\\
|y|=\sqrt{x^2-2}\\
y=\begin{cases} \sqrt{x^2-2}\ \ y\geqslant 0\\-\sqrt{x^2-2}\ \ y}\)