czesci Re do potęgi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lled3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 13 paź 2007, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 4 razy

czesci Re do potęgi

Post autor: lled3 »

\(\displaystyle{ Re( \frac{1+i \sqrt{3} }{1-i} )^{20}}\)

czyli: najpierw wykonuje dzielenie
wcyhodzi:

\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3} +i(1+\sqrt{3})}{2}}\)

biore częśc Realis i podnosze do 20 ?


\(\displaystyle{ (\frac{1- \sqrt{3}}{2})^{20}}\)

czy nalezalo ze wzoru Movire - zamieniac na postac tryg. i w tedy podniesc ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

czesci Re do potęgi

Post autor: soku11 »

Imho tutaj najpierw nalezy podniesc do potegi 20, a pozniej 'wyjac' czesc rzeczywista z liczby... Chyba, ze zle zapisales (tzn powinien byc jeszcze jeden nawias). POZDRO
ODPOWIEDZ