Chciałbym ponowić swoje pytania z tematu:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=49449
Dział ten wydaje mi się odpowiedniejszy, a i odpowiedzi tam uzyskane nie są satysfakcjonujące...
Czy istnieje logarytm z liczby nieujemnej, jeśli tak,to licząc pochodną funkcji(,która podobno nie istnieje, czy mógłbym prosić kogoś o ustosunkowanie się do tego, iż nie istnieje taka funkcja?):
\(\displaystyle{ y=(-2)^x}\)
\(\displaystyle{ y'=ln(-2)(-2)^x}\)
jak obliczyć logarytm z minus dwa?
logarytm z liczby ujemnej
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
logarytm z liczby ujemnej
Na czytamy m.in.:
Więcej informacji można znaleźć m.in. na(...) The logarithm (to base e) of a complex number z is the complex number ln(|z|) + i arg(z), (...)
- Vermax
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 17 mar 2007, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 5 razy
logarytm z liczby ujemnej
Ok, dzięki, na pewno się przyda, szkoda, że nie ma tego na polskiej Wikipedii. Czy mógłbyś mi pokazać jak wyliczyć ten nieszczęsny ln(-2) oraz przekonać mnie stanowczo, że funkcja wymieniona powyżej nie istnieje?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
logarytm z liczby ujemnej
Czyli dla ln(-2) będzie to:
\(\displaystyle{ \ln (-2) = \ln 2 + \pi \mbox{i}}\)
\(\displaystyle{ \ln (-2) = \ln 2 + \pi \mbox{i}}\)
Nie istnieje jeżeli mowa o funkcji określonej na zbiorze liczb rzeczywistych, gdyż wynika to z def. logarytmu.Vermax pisze:oraz przekonać mnie stanowczo, że funkcja wymieniona powyżej nie istnieje?