\(\displaystyle{ |z-i|+ |z+i|=2}\)
jak sie do tego zabrać?
zaznaczyć w układzie wspólrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
zaznaczyć w układzie wspólrzędnych
suma odległości punktu z=x+yi od dwu punktów i=(0,1) oraz -i=(0,-1) jest stała i równa 2. gdyby było > 2 byłaby to elipsa o ogniskach i oraz -i, a tak jest to odcinek [i,-i]
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
zaznaczyć w układzie wspólrzędnych
po co wyważać otwarte drzwi? jeżeli z=x+yi, to interpretacja geometryczna modułu liczby zespolonej mówi, że |z-i| jest odległością między punktami (x,y), a (0,1) (bo i=0+1i) na płaszczyźnie. podobnie jest z |z+i|. po dokonaniu interpretacji stosujemy już "zwyczajną" geometrię analityczną, która mówi to, co napisałem. po szczegóły zajrzyj do dowolnego podręcznika geometrii analitycznej pod hasło "elipsa".