Czy potrafi to ktoś udowodnić? Ja robiłam to ze wzoru na cos liczby zespolonej, a potem z sum dla ciągów geometrycznych,ale dochodzę do martwego punktu i ... ani rusz. proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{11} +\cos \frac{3\pi}{11}+\cos \frac{5\pi}{11}+\cos \frac{7\pi}{11}+\cos \frac{9\pi}{11} = \frac{1}{2}}\)
Zadanie z cosinusami
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
Zadanie z cosinusami
\(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{11} +\cos \frac{3\pi}{11}+\cos \frac{5\pi}{11}+\cos \frac{7\pi}{11}+\cos \frac{9\pi}{11} =-(cos \frac{10\pi}{11} +cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{ 2 \pi}{11})}\)
teraz wykorzystamy wzór
\(\displaystyle{ 1+cosx+cos2x+...+cosnx=\frac {sin\frac{(n+1)x}{2} cos\frac{nx}{2}}{sin\frac{x}{2}}}\)
podstawiając tutaj \(\displaystyle{ x=\frac{2 \pi}{11}}\) i \(\displaystyle{ n=5}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ 1+cos \frac{2\pi}{11} +cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{ 10 \pi}{11} =\frac {sin\frac{(5+1)\frac{2 \pi}{11}}{2} cos\frac{5 \frac{2 \pi}{11}}{2}}{sin\frac{\frac{2 \pi}{11}}{2}}= \frac{sin\frac{6 \pi}{11} cos\frac{5 \pi}{11}}{sin\frac{ \pi}{11}}=\frac{sin(\frac{6 \pi}{11}+ \frac{5 \pi}{11})+sin(\frac{6 \pi}{11}-\frac{5 \pi}{11})}{2sin\frac{ \pi}{11}}=\frac{1}{2}}\)
a więc \(\displaystyle{ 1+cos \frac{2\pi}{11} +cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{ 10 \pi}{11} =-\frac{1}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{11} +\cos \frac{3\pi}{11}+\cos \frac{5\pi}{11}+\cos \frac{7\pi}{11}+\cos \frac{9\pi}{11} =-(cos \frac{10\pi}{11} +cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{ 2 \pi}{11})=\frac{1}{2}}\) c.n.u
teraz wykorzystamy wzór
\(\displaystyle{ 1+cosx+cos2x+...+cosnx=\frac {sin\frac{(n+1)x}{2} cos\frac{nx}{2}}{sin\frac{x}{2}}}\)
podstawiając tutaj \(\displaystyle{ x=\frac{2 \pi}{11}}\) i \(\displaystyle{ n=5}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ 1+cos \frac{2\pi}{11} +cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{ 10 \pi}{11} =\frac {sin\frac{(5+1)\frac{2 \pi}{11}}{2} cos\frac{5 \frac{2 \pi}{11}}{2}}{sin\frac{\frac{2 \pi}{11}}{2}}= \frac{sin\frac{6 \pi}{11} cos\frac{5 \pi}{11}}{sin\frac{ \pi}{11}}=\frac{sin(\frac{6 \pi}{11}+ \frac{5 \pi}{11})+sin(\frac{6 \pi}{11}-\frac{5 \pi}{11})}{2sin\frac{ \pi}{11}}=\frac{1}{2}}\)
a więc \(\displaystyle{ 1+cos \frac{2\pi}{11} +cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{ 10 \pi}{11} =-\frac{1}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ \cos \frac{\pi}{11} +\cos \frac{3\pi}{11}+\cos \frac{5\pi}{11}+\cos \frac{7\pi}{11}+\cos \frac{9\pi}{11} =-(cos \frac{10\pi}{11} +cos \frac{8 \pi}{11}+cos \frac{6 \pi}{11}+cos \frac{4 \pi}{11}+cos \frac{ 2 \pi}{11})=\frac{1}{2}}\) c.n.u
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Zadanie z cosinusami
Wez \(\displaystyle{ z = cos(\frac{\pi}{11}) + i sin(\frac{\pi}{11})}\) Wtedy Twoja szukana suma wynosi właśnie \(\displaystyle{ Re ( z + z^3 + z^5 + z^7 + z^9)}\)
Teraz skorzystaj z sumy ciągu geometrycznego, skorzystaj ze wzoru de Moivre'a, dalej kilka już prostych przekształceń trygonometrycznych i masz wynik
Teraz skorzystaj z sumy ciągu geometrycznego, skorzystaj ze wzoru de Moivre'a, dalej kilka już prostych przekształceń trygonometrycznych i masz wynik