Jedno zadanie 2 różne wyniki. Równanie.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
verso20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znienacka
Podziękował: 39 razy

Jedno zadanie 2 różne wyniki. Równanie.

Post autor: verso20 »

Witam

Mam takie zadanie:

Kod: Zaznacz cały

(i-3)z=5+i-z
Obliczam normalnym jak dla mnie sposobem tj. podstawiam za z=a+bi
dochodzę do układu równań:

Kod: Zaznacz cały

-2a-b=5
-2b+a=0

Kod: Zaznacz cały

a=-5
b=-5
wynik:

Kod: Zaznacz cały

z=-5-5i
Robie ten przykład na podstawie książki i tam zrobiony jest w inny sposób tj:
przekształcone równanie do postaci:

Kod: Zaznacz cały

(i-3+1)z=5+i

z=(5+i)/-2+-====(-9-7i)/5
Czyli inny wynik niż wyszedł mi wyżej.
Które rozwiązanie jest prawidłowe a może oba ? Czy tylko 2 rozwiązanie jest dobre dlaczego ?!

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Jedno zadanie 2 różne wyniki. Równanie.

Post autor: wb »

Układ w pierwszym sposobie powinien mieć postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2a-b=5 \\ -2b+a=1 \end{cases}}\)

i wychodzi to samo rozwiązanie co w drugim sposobie.
gam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2007, o 22:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: AGH
Pomógł: 1 raz

Jedno zadanie 2 różne wyniki. Równanie.

Post autor: gam »

też robiłam to zadanie i wyszedł otrzymałam taki sam układ równań jak wb.
Wydaje mi się, że jak miałeś porównać części urojone:

\(\displaystyle{ i(2y-x)=-i}\) to pewnie przy dzieleniu przez -i zamiast napisać, że po lewej stronie będzie 1 napisałeś zero i stąd ten mały błąd.

pozdrawiam!
ODPOWIEDZ