postac algebraiczna liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
vmastermac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 maja 2007, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 2 razy

postac algebraiczna liczby zespolonej

Post autor: vmastermac »

Mam taki problem z nastepujacymi zadaniami, bardzo prosze o szybka pomoc.


1. Zapisac w postaci algebraicznej wszystkie pierwiastki czwartego stopnia z liczby zespolonej

\(\displaystyle{ z = ( \sqrt{3} - i) ^{8}}\)


2. Wypisac w postaci trygonometrycznej wszystkie elementy zbioru

\(\displaystyle{ \sqrt[5]{i \sqrt{8}- \sqrt{24} }}\)

Wielkie dzieki za pomoc.

[ Dodano: 18 Listopada 2007, 22:19 ]
HMM pomozecie ??? bo nie mam pomyslow jak to rozwalic.

Z góry dzieki..
Ostatnio zmieniony 17 lis 2007, o 23:17 przez vmastermac, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ